Piyasalarda Bugün

.

21 Mart 2008 Cuma

Kapatma Davasının Borsaya Etkileri


14 Mart 2008 Cuma günü borsa kapandıktan sonra kapatma davası açıklandığı haberi ajanslara düştü. haber gelir gelmez de önce bir şok yaşandı, sonra da bu şaşkınlığa bıraktı. Halen de bu şaşkınlık ve belirsizlik devam ediyor.

İlk gün borsada yaşanan şokun, önümüzdeki günlerde AYNI ŞİDDETTE tekrar edeceğini düşünmemekle birlikte, kapatma davası isteminin içeride ve dışarıda önemli etkileri olacağını tahmin ediyorum.

1-Demokrasi sorununu çözmeden, bürokratik statükoyu kırmadan, kurumları gerçek görevlerine oturtmadan, çeteleri temizlemeden, Türkiye'nin ne siyasette ne de ekonomide önünü görmesi mümkün değildir. Uzun zamandır borsa gündeminde olmayan ekonomi dışı siyasi risk, artık dikkate alınması gereken bir parametre haline gelmiştir.

2-ABD de yaşanan ekonomik kriz, dolaylı değil direkt olarak tüm dünya borsalarını ve Türkiye'yi etkilemektedir. Bunun üstüne kapatma davası ile gelecek haberler, yorumlar, açıklamalar, tiyolarla (bunların bazılarının yalanlanması ile) VOLATİLİTESİ yüksek bir dönem geçirebiliriz.

3-Faizler Pazartesi günüyle birlikte yükseldi, reel piyasada zaten mevcut daralma, biraz daha arttı. Bu özellikle bazı şirketleri orta vadede daha fazla etkileyecektir. Yatırım yapılacak şirket seçiminde bu hususa dikkat edilmeli

4-Döviz borsaya göre biraz daha hassas bu konuda. Abdurrahman Yıldırım'ın dediği gibi Borsa ABD ye, döviz de yerliye bakar: "...Yerli dövizde satışa koşar mı?Döviz piyasası da en çok etkilenecek piyasalardan biri olmaya aday. Çünkü dışarıdan döviz girişi azalırsa, hatta içeriden bir miktar çıkış başlarsa, bunun kur düzeyine yansıması geçmiştekilerden daha sert olabilir. Siyasi istikrarsızlığa karşı yerleşiklerin duyarlılık göstermesi, kur yükseldiğinde satmalarını önleyebilir. Yukarıda görüldüğü gibi, yerlilerin döviz hesaplarını doldur boşalt hareketi bu kez gerçekleşmeyebilir. Çünkü siyasi belirsizliğin küresel dalgalanmayla birleşmesi yerlileri bu kez satışa koşmaktan alıkoyabilir. Bankalardaki döviz likiditesi de bir süre sonra bitebilir. Bu açıdan kurda geçmiş dalgalanmalara göre yukarı hareketleri daha sert görebiliriz."

0 yorum: