Piyasalarda Bugün

.

9 Mart 2008 Pazar

Temel Analiz Nedir


Temel analiz şirketlerin mali tablolarının incelenmesi sonucu yapılan analize denir. Temel analizle şirketin mali durumu ve sektör içindeki yeri hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür.

Borsada kazanma stratejilerinden bir tanesi de temeli sağlam hisse senetlerine yatırım yaparak uzun vadeli riski nispeten azaltarak, yüksek getiri elde etmektir. Temel analizi savunanlar, bilançosu güçlü bir şirketin eninde sonunda hakettiği değere ulaşacağını iddia ederler. İstisnalar hariç bu görüş, rakamlarla ve hisse senedi performansıyla kendini doğrular.

Amatör yatırımcıların, temel analizi kullanmaları ve buna göre yatırım yapmaları o kadar kolay değildir. Bu yüzden borsa uzmanları profesyonel yardımı tavsiye ederler. Bununla birlikte yatırımcıların en azından temel kavramları öğrenmelerinin o kadar da zor olmadığını da düşünüyoruz. Temel analiz konusunda yazılıp çok sayıda kitap yazılmıştır, çok sayıda da internet sitesi vardır. Detaylı bilgiye ulaşmak eskisi kadar zor değildir, yeter ki temel analize inanılsın ve öğrenme yönünde gayret sarfedilsin.

Temel analizin en önemli aracı bilançodur. Bilanço bir şirketin varlıklarını, borçlarını, sermayesini ve kar-zarar durumunu içeren bir tablodur. Bu tablonun kalemlerini tek tek inceleyerek şirketin geçmiş durumu görünür, gelecekte de nasıl olacağı konusunda da fikir verir.

0 yorum: