Piyasalarda Bugün

.

27 Şubat 2008 Çarşamba

Var mısın yok musun?


Borsanın teorisine ve pratiğine uzak kişilere genelde risk kavramını anlatmak çok zordu. Zordu diyorum çünkü eskiden Var mısın Yok musun diye bir yarışma TVlerimizde yayınlanmıyordu.

Nasıl futbol maçları onbeşin üzerinde kamerayla takip edildikten ve hakem yorumları didik didik edildikten sonra halkımız hakem uzmanı haline geldiyse, yukarıdaki yarışmadan sonra da herkes "risk nedir" i daha yakından anlama fırsatı buldu.

Sol tarafta 3 mavi var, sağ tarafta bir kırmızı 500.000. "Hocam bu risk alınmaz, teklifi kabul et, %25 şansın var" veya "biz lisede olasılık görmüştük, arka arkaya bir kırmızı açtırmama olasılığı % 25 in de altında" gibi yorumlara sıklıkla rastlıyoruz.

"Adamcağızın çocuğu hasta", "yazık amcamın evine haciz gelmiş", "kızın evi soyulmuş". "150.000'lik risk için değmez, hem 50.000 de iyi para". Borsanın risk mantığına bakarsız temelde büyük farklılık olmadığını görürüz. Okullarda öğretilen "risk ne kadar fazlaysa getiri de o kadar fazla olur" tam manasıyla işlemektedir. Daha açık ifadeyle getirinin artmasını istiyorsanız götürü olasılığının da yüksek olduğunu kabul etmek zorundasınız.

Spekülatif hisselerin bir ayda veya bir yılda kendini 5 e 10 e katladığını görüp, balıklama dalmak, var mısın yok musun da 9 u mavi olan 10 kutuda kırmızıyı bulma hayalinden farksızdır.

İşin acı tarafı bu tip hisselere serbest düşüşte yakalanırsanız, size teklif sunacak Hamdi Bey de olmayacaktır.

Yani, yok musun yok musun?

0 yorum: